Jdi na obsah Jdi na menu
 


Folklor Pardubice - 4. výroční koncert folklorního souboru Lipka Pardubice KD Hronovická - duben 2011

Dne 2.dubna 2011 v 19 hod. proběhl v KD Hronovická v Pardubicích již čtvrtý výroční koncert, kterým prováděl moderátor, ve folklorním světě známý, David Slouka a jako host pořadu se představil pěvecký soubor Kmotričky z Brna. Formou veselého příběhu plného lidových písní a tanců se lidé dozvěděli, jak to asi mohlo být s koňskou půlí v pardubickém erbu a že těžká práce nečeká němé tváře jen na poli, či za vozem. Opět jsme si pro Vás nezapomněli připravit interaktivní překvapení a trochu toho mlsání z rukou našich hospodyněk. Protože se s námi i po skončení pořadu rok co rok bavíváte zpěvem a tancem, tak i letos na závěr večera hrála muzika k volnému veselení. Každý kdo přišel v klobouku obdržel 10ti procentní slevu.

 

Sedmá večerní se pomalinku blížila a v sále vesele rejdila dvacítka souboráků. Na stolech přibývalo cukroví, na jehož výrobě se podíleli i samotní návštěvníci. Bubákovic pevné ruce pro nás nádherně ozdobili perníčky a jakýsi vtipálek přinesl na stoly dozlatova usmažené koňské koblihy. Brzy do sálu začala vstupovat vybraná smetánka. Dámy v nádherných kloboucích byly doprovázeny urozenými gentlemany, a mezi nimi se honily malé děti. Za chvíli bylo na chodbě velmi těsno. Jelikož se kdesi vzádu, ze stájí kulturního domu, stále ozývalo koňské ržání, netrpělivost stoupala. Stihnou si všichni včas vsadit na hlavní dostih? Většina přišla již s přesnou představou a vykřikovala jméno svého favorita

 

. Profesionální hráči pronikali tajně do zákulisí, aby si sami prohlédli připravené koně a našli chybu v bookemakery vypsaných kurzech. Najednou na závodišti zaznělo třetí zvonění. Tribuny se prohýbaly pod fanoušky tohoto krásného sportu, čestní členové zabrali svá lóže a rozdělali láhve šampaňského. Setmělo se.

Kulturní dům Hronovická Pardubice, KD Hronovická - výroční koncert FS Lipka

Na pódium přišel sám velký William S. Chase (David Slouka). Jak slyšel o Velké Parodické, nemohl nepřijmout čestné pozvání. Hosté totiž pochází z velmi urozených rodin a i tak se člověk musí velmi snažit, aby se na běh podíval alespoň jedenkrát za celý život. Asi proto také nedokázal skrýt své emoce, měl toho tolik co říci. Co ho nadchlo byla speciální pravidla, která dostih odlišil od jakýchkoliv jiných. V Anglii je prakticky vyloučeno, aby jezdci používali jiné pomůcky než bičík - a tady? Téměř skandální. Jednomu ze závodníků před startem vypadla z dresu placatice, jiný závodník marně za hřbetem koně nenápadně schovával dokonce celý žebřík! Po tom, co nám byli všichni závodníci v paddocku řádně představeni, začali zavádět kolečko na startovní čáře.

Tento zajímavý závod, který se snad jako jediný na světě jezdí celý pod umělým osvětlením, měří 33 mil. Proto měli pořadatelé mezi dlouhými, vytrvalost testujícími úseky připraven kulturní program. Ještě než byl běh odstartován, na pódiu se ukázal Folklórní soubor Lipka v neuvěřitelném počtu. Po dlouhé době opět v 5ti párech. Kromě všech stálých členů se přidal bývalý člen Radosti Tomáš Prax. S praxí, kterou doposavad nasbíral, to pro něj bylo snadné. Překvapením večera byla jeho přítelkyně Martina Veletová, která nikdy nic podobného neabsolvovala. Za necelé dva měsíce se naučila tancovat tak, že by ji trénované oko kritikovo nedokázalo odlišit od ostatních. Možná to bylo atmosférou, kterou vytvořili opravdu báječní hosté, ale nezaznamenal jsem náznak stresu. Bylo vidět, že jsme si večer přišli užít a to jak do hlediště, tak i na pódium.

Tereza Bubáková, Kateřina Taranzová, Petra Kasalová, Tereza Bubáková, Kateřina Praxová, Martina Veletová, Tomáš Prax, Miroslav Beran, Tomáš Voltr, Pavel Arnošt, Daniel Nikl - folklorní soubor Lipka Pardubice

Poslední tón houslí náhle přerušil startér a potlesk přehlušil dusot kopyt. Tento závod o deseti překážkách rozmístěných na 33 mílích a přerušovaný kulturním programem byl vlastně překvapením, které jsme si pro hosty připravili. Každý z nich si mohl před skokem přes jednu, druhou, až desátou překážku vsadit na koně, o kterém si myslel, že ji zdolá jako první. Faktor náhody zde sice sehrál svoji roli, výsledek ale bylo možno i logicky odvodit. Některé překážky měli své jasné favority. Např. vodní příkop žabího muže, nebo Alavisova loď Železníka s kouzelným pádlem. Kterou překážku překoná jako první třeba Maskul s kufrem bylo pochopitelně pro mnohé záhadou. Po pár překážkách si jistě ti naprosto nejbystřejší všimli, že žádný kůň nevyhrál žádnou z nich dvakrát. Odškrtáním předchozích výherců se tak dalo snadno odvodit, kdo má ještě reálnou šanci skórovat.

V průběhu závodu, kdy koně letěli po dlouhé trávě, či se lepili do vlhké oranice, byla k vidění řada zajímavých vystoupení. Až z Brna nám přijely zapět Kmotričky se svojí muzikou. Připravily si pro nás "Sedlácké z Horácka", "Melodie rumunských cikánů" a mnoho dalšího, takže si přišli na své i milovníci Moravy. Lipka dále předvedla krátké pásmo "Moje milá holubička", následovalo "Muzikantské zařehtání", při kterém leckomu naskakovala husí kůže, premiéra scéniského pásma "Přijdou koně do nebe?" a "Včelín", tanec na hudbu Čechomoru. Po skončení tohoto velmi pestrého pořadu a po vyhlášení výsledků tipovačky se rodiny s dětmi pomalu vypravily na cestu domů. Pro ostatní hrála muzika k tanci až do jedenácté hodiny.

KD Hronovická - výroční koncert FS Lipka, Koňská opereta

Pro nás všechny to byl opravdu úžasný večer, který nám připravili hlavně diváci. Nejen, že zaplnili celý sál, ale vytvořili nádhernou atmosféru. Jejich reakce na připravené vystoupení a projekce nás nabily energií a zbavily trémy a my se tak mohli na podiu uvolnit a pořádně si zařádit. Díky patří skutečně všem členům souboru, skalním příznivcům a angažovaným rodinám, protože každý věnoval přípravě spoustu času. Celým večerem nás bravůrně provedl moderátor David Slouka. Bez jediného zaváhání, jedním dechem, jemným britským humorem vytvořil z jednotlivých částí programu jednotný celek. Velké díky pardubickému závodišti, které nám umožnilo natáčet přímo na slavném okruhu.

Folklorní výroční koncert Pardubice
4. folklorní výroční koncert Pardubice v KD Hronovická duben 2011
3. folklorní výroční koncert Pardubice v KD Hronovická duben 2010

2. folklorní výroční koncert Pardubice v KD Hronovická duben 2009
1. folklorní výroční koncert Pardubice v KD Hronovická duben 2008